Mobilní domky v létě: Jak bojovat proti horku?

Mobilní domky vzrůstají na oblibě - ať už jako chaty, tak i jako levnější varianty vlastního bydlení. Dají se pořídit levně a hlavně velmi rychle. Někteří lidé se však bojí, že jim v nich bude v létě příliš horko. To však dokáže vyřešit kvalitní izolace...

Mobilní domky jsou skvělou alternativou k tradičnímu bydlení. Nemusíte nic stavět, stačí jen vybrat si domek o dispozicích, které vám vyhovují, objednat ho, nechat si ho přivést, nechat posadit na pozemek, připojit k inženýrským sítím a začít bydlet.

Mnoho lidí ale před pořízením mobilního domku trápí pochybnosti, zdali bude domek obyvatelný i v tuhé zimě a horkém létě. Kvalitní izolace je u mobilních domků naprostou nutností.

Příjemná teplota celý rok

Pokud jste si pořídili starší mobilní domek, případně chcete sezónní domek uzpůsobit celoročnímu bydlení, revitalizace a zateplení je nutnost - jinak se v mrazivém počasí budete klepat zimou a v létě se cítit jako v sauně.

Nejčastěji se domky zateplují polystyrenovými deskami nebo minerální izolací, možné je také použít moderní polyuretanovou pěnu. Při zateplení se řiďte současnou normou tepelně technických vlastností ČSN 73 0540-2, ve kterých najdete doporučenou tloušťku zateplení. Výsledkem bude nejen příjemný chládek v létě a teplo v zimě, ale také nižší poplatky za přitápění či klimatizaci

Precizní izolace

Zkontrolujte také, zdali okna a dveře dobře těsní. Skvělou volbou jsou plastová okna s izolačními dvojskly, která se nerosí. Vhodné je zateplit také prostor pod podlahou a na střeše. K perfektní izolaci pak také dopomůže vnější obklad, který zároveň nádherně domek ozvláštní a oživí. Skvěle vypadají třeba přírodní materiály a jejich imitace – třeba dřevo.

Klimatizace a vytápění

Pokud máte domek již zaizolovaný, nemusíte se bát, že se v něm budete cítit jako ve skleníku. Na extrémní vlnu veder se ale hodí pořídit si klimatizační jednotku, kterou lze rovnou spojit i s vytápěním a vybavit se tak i na tuhou zimu. Do menších domků, případně těch, co jsou již vybaveny krbem či kamny stačí pořízení malého větráku, případně mobilní klimatizace.

Venkovní sezení

Zpříjemnit si horké letní dny můžete i venkovním posezením, zacloněným třeba markýzou nebo slunečníkem. Mobilní domky jsou zkrátka trendem, který se zděným domkům bez problému vyrovná.

Tak proč to nezkusit?