Mobilní dům jako mobilní chatka? Připravte se na sezónu už teď

Pořídili jste si pozemek na rekreaci a čeká vás stavba chaty? Jaro je sice ještě v nedohlednu, ale pokud si chcete užít již tuto chalupářskou sezónu, je na čase se připravit co nejdříve.

Češi jsou národem chalupářů a dříve bylo běžné, že si své chaty stavěli ze zbytků stavebních materiálů svépomocí. Dnes už je zvykem stavět zděné bytelné chalupy, které si komfortem nezadají s rodinnými domky.

Existuje ale daleko snazší, rychlejší a o poznání levnější varianta. Pořídit si mobilní domek jako chatu. Pokud si mobilní domek vyberete nyní, první jarní paprsky už můžete vítat na chatě.

Jak dlouho umístění trvá?

Na rozdíl od stavby klasické chaty, pro umístění mobilního domku nepotřebujete povolení, na úřadě si jenom zajistěte územní souhlas, který zpravidla do 30 dnů od podání žádosti získáte. V momentě, kdy územní souhlas máte, montáži mobilní chaty nic nebrání.

Domek, který si vyberete, naložíme na tahač a dovezeme ho až k vašemu pozemku. Samotná instalace je rychlá, pokud je pozemek rovný a přístup k inženýrským sítím, jako je elektřina, plyn, kanalizace a studna či vodovod je snadný. Montáž trvá déle, v případě, že se pozemek nachází ve svahu a je nutné srovnat povrch. Složitější je také, pokud není možná přípojka na veřejnou kanalizaci a je nutné vykopat jímku. Pokud je vše v pořádku, domek můžete k rekreaci používat prakticky ihned.

Propan-butan i solární panely

Pokud byste chtěli na chatě používat plyn, ale nemáte k němu přístup, můžete se připojit i na propanbutanovou láhev. V rámci ušetření je možné také na střechu domku nebo na pozemek umístit solární panely a šetřit tak na platbách za elektřinu.

Solární panely můžete umístit také na zahradu

Nový nebo starý domek?

Na trhu je široký výběr nových domků, ale levnější variantou je pořízení bazarového mobilního domku, který pro účely chataření poskytuje veškerý komfort. Výhodou je také to, že si ho můžete zrekonstruovat podle svých představ.

Klasicky je vhodné domek znovu zaizolovat tak, abyste v něm mohli bez problému trávit i chladnější noci, ale také se o letních ránech necítili jako v sauně. A to důkladně, pod podlahou, stěny, strop a také rozvody vody, odpadů a elektroinstalace, aby vám v zimě nezamrzly. Mobilheimy jsou standardně vybavené plynovým topidlem a proto se nemusíte bát, že by vám v chladných začátcích jara bylo v domku zima.

A sezóna může začít

Pořídit si a připravit mobilní chatu se vyplatí ještě před začátkem jara, abyste již první jarní dny mohli trávit na terase svého mobilního domku. A pokud se vám bydlení zalíbí na tolik, že v chatě začnete chtít bydlet, není to problém. Mobilní domky jsou vhodné i pro celoroční bydlení.