Zima se blíží. Máte domek řádně zateplený?

Mnoho lidí má mobilní domy zažité spíše jako letní, přechodné bydlení, ve kterém se v zimě bydlet nedá. Když se totiž trend mobilních domků dostal do ČR, většina uživatelů jej volila jen jako alternativu k chatě. Mobilní dům ale představuje plnohodnotné bydlení i na zimu. Stačí ho jen správně zateplit.

Pokud si pořizujete nový mobilní domek na celoroční užívání, můžete již počítat s tím, že je dobře zaizolovaný, vybavený krbem, kamny, nebo také někdy klimatizací, která v létě chladí a v zimě hřeje.

V případě, že jste si pořídili starší domek, musíte doplnit izolaci, jinak vám v zimě bude nepříjemné chladno. Na druhou stranu, z důkladné izolace budete profitovat i v létě, kdy se vám domek bude méně přehřívat.

Výměna oken i dveří

Nejvíce tepla zpravidla utíká starými okny a dveřmi. Zkontrolujte, v jaké stavu jsou okna a případně si pořiďte nová – nejlépe plastová okna s izolačními dvojskly, které vás zbaví i nepříjemného rosení oken.

Zateplení i pod podlahou

Kromě dobře těsnících oken a dveří je třeba také doplnit izolaci pod podlahu a zaizolovat stěny a strop. Zkontrolujte také rozvody vody, odpadů a elektroinstalaci, které musí být také zaizolované, voda by totiž jinak mohla v zimě zamrznout. Izolace a revitalizace starého domku s sebou nese i další výhodu – můžete si uzpůsobit vzhled podle sebe! Vyzkoušejte třeba nějaký zajímavě barevný vnější obklad, který nejen zdokonalí izolaci, ale doladí celý vzhled domku.

Čím izolovat?

Pro izolaci mobilních domků se nejčastěji používají polystyrenové desky, minerální izolace nebo třeba také moderní polyuretanová pěna. Ať už si vyberete jakoukoliv z variant, vždy se řiďte současnou normou ČSN 73 0540-2, ve které jsou přesně stanovené tloušťky izolace, se kterými se budete v domku cítit komfortně a neztrácet peníze na tepelných únicích.

Jak na topení?

Mobilní domy jsou nejčastěji vybaveny plynovým topidlem, které se díky svému umístění nazývá krb. Další možností je vytápění elektrické. Můžete si pořídit přímotop, který je sice nejrychlejším řešením, ale drahý na provoz. Lepší je samozřejmě investovat do ústředního vytápění s elektrokotlem.

Populární je také podlahové topení, na které se používá topná folie, kterou položíte i pod koberec. Spolu s kamny vytváří příjemnou teplotu i v mrazech. Variantou jsou také solární kolektory či tepelná čerpadla.

Vyplatí se klimatizace?

Tepelný komfort si zajistíte rovněž instalací splitové nebo multisplitové klimatizace s venkovním agregátem, která vám v zimě vyhřeje domek na požadovanou teplotu a v létě ho příjemně ochladí.

Ať už si pořizujete nový mobilní domek, nebo starší s tím, že ho dodatečně zateplíte, na zimu se můžete těšit. Mobilní domek představuje příjemnou alternativu ke klasickému bydlení, takže se nemusíte bát, že v něm v zimě budete mrznout – naopak z vyhřátého domku si bude užívat pohled do zasněžené, spící krajiny.