Chata či celoroční bydlení? Jak velký mobilní domek zvolit?

Mobilní domky urazily za dobu své existence dlouhou cestu. Od přívěsů a bydlení pro chudé se dostaly až k elegantnímu bydlení, které si každý může uzpůsobit podle svých představ. Na výběr dnes máme z velikostí mobilheimů...

Rekreační objekty

Nejoblíbenější variantou je pořízení mobilního domku jako rekreační chaty. Pro spoustu lidí, kteří mají pozemek na venkově a nechce se jim investovat čas a peníze do stavby chaty či chalupy tato možnost představuje ideální variantu.

Kromě územního souhlasu a možnosti připojení k inženýrským sítím, totiž mobilní domek nezatěžuje majitele papírováním, ani placením daní. Také je levnější a je obyvatelný velice rychle, přiveze se, umístí, připojí a je připravený během několika dní.

Do záplavových oblastí

Mobilní domek je také ideální volbou do oblastí, které nejsou určeny k zástavbě, případně jsou v povodňové oblasti, kde by vám stavba nebyla povolena. Dále třeba také jako zahradní chaty, klubovny, nebo nouzové ubytování po nějaké katastrofě.

Pokud se chcete se do mobilního domku přestěhovat natrvalo, není v tom žádný problém. Domky je možné dodatečně zateplit, například vatou a polystyrenem, případně umístěním nové střešní krytiny a výměnou oken.

Velikost domků

Nejběžnější rozměr těchto domků je 3 x 9 m, tedy 27 m2, což představuje pohodlný komfort ideálně pro dvě osoby, nebo pro více, v rámci sezónního využívání. Celková vnější výška se pohybuje mezi 2,4 až 3,7 metru a vnitřní výška nejméně 2 metry, aby se v domku pohodlně narovnal i vyšší člověk. Pod domkem bývá volný prostor o velikosti cca 60 cm, kde se dají uskladnit věci, nebo se dá zakrýt. Největší jednomodulové mobilní domky mají délku až 7 m a šířku 4 m a dispozice zpravidla 4+1.

Vícemodulové domy

Domky však mohou být také daleko větší. Díky tomu, že jsou konstruovány jako modulová stavba, lze je velice často udělat větší, připojením nějakého dalšího modulu. Je proto možné pořídit si jakkoliv velký dům, třeba i dvoupatrový.

Jakou velikost zvolit?

Zvolte si takovou velikost, ve které budete spokojeni, a zároveň pro vás bude finančně únosná. Vícemodulové domy jsou totiž zpravidla dražší a pro mnohé zájemce se již nevejdou do limitů levného bydlení, proto je nutné kromě dispozic zvážit i finanční rozpočet. Nejlepší variantou je jít se na domky nejdříve podívat a projít si více různými typy. Dle toho zjistíte, kolik prostoru vám vyhovuje.