Dům, který vám zajistí maximální úsporu? Energeticky soběstačný mobilheim

Pasivní domy se v současnosti staly novým standardem. Chceme, aby naše domácnost kladla co nejmenší nároky na údržbu i spotřebu. Jak ale snížit energetickou náročnost mobilheimu?

Trend mobilních domků je stále oblíbenější, protože nabízí možnost levného a v podstatě okamžitého bydlení bez složitého papírování a běhání po úřadech. Stačí mít k dispozici zasíťovaný pozemek, získat souhlas s umístěním na pozemku od stavebního úřadu, a komfortní bydlení je na světě.

Luxusní bydlení za rozumnou cenu

Dům se na příslušné místo snadno převeze a někteří specializovaní prodejci vám ho dokonce přímo zateplí, takže bude obyvatelný po celý rok a vy nebudete muset shánět realizační firmu, nebo si dodatečně zateplení zajišťovat sami. Mobilheim si navíc můžete pořídit i na splátky.

O všech těchto výhodách i možných úpravách mobilheimu, které mu propůjčí podobu klasického domu, si můžete přečíst v našich předchozích článcích. Lze mu přizvednout střechu, vyměnit okna, zvolit nový nábytek, a dokonce je možné rozšířit obytnou plochu spojením dvou mobilheimů v jeden.

Možností, jak si podobný domek zútulnit, je nepřeberné množství. A problém nepředstavuje ani samotné bydlení – pokud preferujete vysoce úsporný životní styl a nechcete investovat do stavby pasivního domu, můžete vyzkoušet soběstačný mobilheim.

Nízkoenergetické mobilheimy – okamžité bydlení s nízkými náklady

Soběstačné domy či obytné buňky, které můžete převážet z místa na místo (i když primárně k tomu určeny nejsou) na trhu pořídíte za výrazně nižší cenu, než kdybyste investovali do pozemku a novostavby. Navíc, když se nyní mohou stavět pouze domy v pasivním standardu. Ještě výrazněji však ušetříte, když si zakoupíte bazarový mobilní dům po prvním majiteli a pustíte se do dodatečných úprav.

Aby byl mobilheim skutečně nízkoenergetický, nebo dokonce pasivní, je třeba dbát na přesné parametry jak v případě izolace, tak při výběru oken, dveří a ventilace. Hlavním kritériem je samozřejmě úspora tepla. Dům musí být vybaven silnější vrstvou zateplení, okny s perfektním těsněním a systémem řízeného větrání s rekuperací.

Úspora se může týkat i vaší spotřeby vody (pomůže vám v tom nádrž na dešťovou vodu), nebo si můžete pořídit solární panely, které vám budou vyrábět elektřinu. V každém případě vás snaha o energetickou soběstačnost vyjde daleko lépe.