Jak přetvořit váš mobilheim, aby připomínal klasický dům?

Kvůli způsobu, jakým jsou mobilheimy zkonstruovány, je většinou už na pohled zřejmé, že nevlastníte klasickou stavbu, ale takzvaný domek na kolečkách. Poradíme vám, jak ho upravit tak, aby připomínal zděný domov.

Dnešní trh nabízí různé druhy mobilheimů – od těch jednodušších až po ty propracovanější a designově zajímavější. Mohou připomínat minimalistickou moderní stavbu i luxusní patrový dům s půdorysem do tvaru L či U. Pokud se vám ale do dražší alternativy nechce investovat a raději byste si domek přizpůsobili vlastním představám, můžete vsadit na mobilheim po prvním majiteli a provést dodatečné úpravy. Na co, kromě zateplení, se zaměřit?

Změňte sklon střechy

Zvednutí střechy pozmění charakter celého domu – vyšší šikmá střecha mu dodá nádech běžné stavby. Toto řešení je zajímavé nejen vizuálně, ale navíc je i praktické (pod střechou s vyšším sklonem si můžete zbudovat půdní místnost nebo celé patro).

Nainstalujte nová okna a dveře

Standardní interiérové dveře u levnějších mobil heimů jsou obvykle hliníkové, zatímco u dražších modelů bývají vyrobené z oceli. Když je vylepšíte, změníte celou estetiku vašeho interiéru. Modernizace vnějších dveří vám zase pomůže zvýšit bezpečnost domu.

Také standardní okna mobilheimů nejsou tak kvalitní jako okna klasická. Často bývají příliš malá. Pořiďte si větší a kvalitnější okna – ideálně úsporná a s protihlukovým zasklením.

Přidejte verandu

Vytvoření verandy patří k vynikajícím způsobům, jak efektivně potlačit typický vzhled mobilního domu. Verandy jsou totiž obvykle spojovány s trvalejším bydlením. Působí útulně a domácky, a když je pořádně zastřešíte, umožní vám posezení venku téměř za každého počasí.

Klíč spočívá v detailech

Klasické mobil heimy se většinou podobají jeden druhému – pochází totiž ze sériové výroby. Většina z nich nebývá obložená cihlovými obklady, ani natřená neutrální barvou.

Opravdový klíč k tomu, aby váš mobilheim vypadal, jako zděný dům tedy tkví v odlišných doplňcích. Vylepšete jeho strukturu tak, aby se z něj stal zajímavý originál. Přidejte nový obklad kolem oken a dveří, nainstalujte markýzu, nebo designové okenice. Vyhrajte si s kontrastními prvky a opotřebovaný vinyl nahraďte něčím příjemnějším na pohled.

Nová kuchyňská linka a nábytek

U levnějších mobilheimů najdete přesně takovou kuchyňskou linku, jakou lze u podobných domků očekávat. Pořiďte si novou, která bude lépe odpovídat vašemu oblíbenému stylu. Totéž se týká výměny umyvadel a sprchy – jestli ty původní nepůsobí právě esteticky, vyměňte je. Zvolte jiné materiály i světla – obojí dovede vykouzlit hotové divy.

Dále vymalujte stěny v celém domě a okna zjemněte záclonami a závěsy. Také na podlahy se zaměřte – sjednoťte je a odstraňte všechno, co by původ domku mohlo snadno odhalit.

Samozřejmě záleží na tom, do jak rozsáhlých úprav se pouštíte. Spojujete dva mobilheimy do jednoho celku? Dejte si záležet na precizním zpracování spoje.

Zkrášlete rovněž okolí domku

K zásadním úpravám, díky kterým bude dům působit docela jinak, patří doladění předzahrádky. Vysázejte zde keříky, nebo květiny. Postavte před domek lavičku. Vyhrajte si s příjemnou barevností. Vytvoříte tak příjemné prostředí, kde se vám bude po práci skvěle relaxovat.