Jak probíhá umístění mobilního domku na pozemek?

Mobilní domky jsou populární variantou bydlení nejen na přechodnou dobu, ale i na celý rok. Jsou oblíbené zejména proto, že se můžete jeden den rozhodnout a do pár týdnů bydlet. Jediný papír, který na to ve většině případů potřebujete, je územní souhlas. A pak už stačí si jen domeček nechat přivézt a namontovat..

Územní souhlas

Na mobilní domky sice zpravidla nepotřebujete stavební povolení, ale návštěvě úřadu se bohužel nevyhnete, protože pro připojení k elektřině, plynu, vodě či kanalizaci potřebujete povolení. Územní řízení je však naštěstí rychlé – žádost je vyřízena do 30 dnů - a nepředstavuje výraznou administrativní zátěž. Žádná kolaudace ani evidence na katastrálním úřadu již není potřeba.

V momentě, kdy máte v ruce územní souhlas, už nic nebrání montáži domku. Rozměry mobilních domků jsou přizpůsobeny tomu, aby je bylo možné snadno naložit na tahač a přepravit na místo určení. Délkou proto nepřesahují  15 metrů, na šířku maximálně 15 metrů a vnější výška nepřesahuje 3,2 metru. Váha mobilního domku se dle velikosti pohybuje mezi 1,5 až 3,5 tuny.

Příprava pozemku

Mobilní domky by měly stát víceméně v rovině a proto je někdy potřeba povrch vyrovnat. I když drobné nerovnosti zpravidla nejsou překážkou, na svážný terén a hodně členitý povrch nelze domek bez vyrovnání postavit.

Také pokud je povrch příliš měkký je vhodné jej buď vybetonovat, nebo zasypat drceným kamenivem. Dbejte také na to, aby byla volná přístupová cesta k pozemku a bylo možné domek dovézt.

Montáž mobilního domku

Samotná instalace je pak velmi rychlá a poměrně jednoduchá. Domy se umísťují na podpěry, pod které je však vhodné vložit podklad  - například betonové dlaždice. Náročnější je připojení přípojek, které je nutné před instalací připravit, připojení ke studně či vodovodu, elektřině, plynu a ke kanalizaci. Pokud přípojka na veřejnou kanalizaci není možná, je nutné vykopat jímku, což může být velmi pracné.

Na montáž domku se vždy vyplatí přizvat si profesionála – je to rychlé a budete mít jistotu, že vše sedí jak má. Pokud si domek pořídíte u nás, dopravu i montáž vám zdarma zajistíme a s úpravou pozemku poradíme.

Mobilní domek, nebo karavan?

I přes jednoduché umístění domku na pozemek mějte na paměti, že i když je domek mobilní, neznamená to možnost přesunovat jej každý druhý měsíc. Pokud víte, že se budete stěhovat velmi často z jednoho místa na druhé, spíše se vám vyplatí pořídit si karavan.