Jak vybrat pozemek pro mobilní dům

Pořízení mobilheimu je skvělou variantou cenově úsporného vlastního bydlení. Výběrem konkrétního modelu však celý proces zdaleka nekončí. Ať už chcete mobilní dům pro rekreační účely, nebo pro celoroční užívání, bude třeba ho někam umístit. Nemáte zatím vybraný pozemek? Poradíme vám, na co se zaměřit.

Stejně, jako narůstá cena domů a bytů, roste i cena pozemků všeho druhu. Vzhledem k nízké nabídce a vysoké poptávce se nedá v budoucnu očekávat velký pokles cen nemovitostí. Toužíte-li tedy po svém vlastním kusu pozemku, začněte se po něm poohlížet co nejdříve.

Ideální pozemek: dostatečně prostorný a zasíťovaný

Samotný výběr pozemku pro mobilheim se bude lišit podle toho, jestli bude sloužit jako rekreační objekt v blízkosti přírody, nebo chcete svoje bydlení umístit do městské zástavby, případně je i zkolaudovat. Obecně platí, že se cena pozemku odvíjí od lokality, velikosti a dostupnosti služeb. Samozřejmostí by měla být možnost připojení na sítě.

Jaký by měl být pozemek pro mobilheim? Ideálně rovný, dostupný (instalace mobilního domu vyžaduje použití transportního nebo tažného vozidla), s dostatečným pozemkem. Je na vás, jestli chcete velkou zahradu, nebo vám stačí malý prostor pro venkovní posezení. Myslete ale na to, že pokud bude váš mobilní dům stát blíže než dva metry od hranice sousedního pozemku, budete před jeho umístěním potřebovat souhlas majitele vedlejší parcely.

Možností, jak najít ten nejlepší pozemek, je několik. Nejčastějším řešením je využití služeb realitní kanceláře. Kvalitní makléř vám ušetří práci s nalezením pozemku podle vašich představ. Levnějším, zato ale náročnějším způsobem je sledování přímých nabídek na inzertních serverech či sociálních sítích. Ušetříte provizi, kterou byste museli platit RD, ale sledování nabídek a nutnost okamžité reakce zabere dost času.

Co musí pozemek splňovat?

Zákonem je mobilheim považován za výrobek plnící funkci stavby. Jako takový musí mít před umístěním na pozemek patřičné povolení ze stavebního úřadu, nejčastěji územní souhlas. Vybraný pozemek musí být zahrnut v územním plánu, případně je třeba jej ohlásit.

Před samotným zakoupením pozemku a mobilního domu je vhodné spojit se s místním stavebním úřadem a zjistit si jeho přesné podmínky pro bezproblémové umístění vašeho budoucího obydlí. I když pro všechny platí stejné zákony, praxe ukazuje, že každý stavební úřad si je vykládá jinak, a požadavky na postup či potřebnou dokumentaci se tak v různých lokalitách mohou značně lišit. Včasným průzkumem předejdete zbytečným komplikacím.

Máte vybraný pozemek a hledáte mobilheim? Kontaktujte nás, najdeme vám mobilní dům podle vašich potřeb a zajistíme dopravu, instalaci i napojení na sítě. Bydlet můžete do 24 hodin od dovezení.