Jak vypadá typický interiér mobilheimu?

Pokud si představujete pouze lépe zařízenou maringotku, zastavte se – nejen exteriér, ale také interiér lze poměrně snadno přizpůsobit vašim představám. U některých domků už sám o sobě připomíná klasický interiér zděného domu – rozdíl je ale v ceně. Co všechno od interiéru mobilního domku můžete čekat?

Při jakýchkoliv úpravách je nutné vědět, jaký účel má domek mít. U sezonní chaty na léto se nemusíte zabývat dodatečným zateplením, zatímco dům k celoročnímu obývání se bez něj neobejde. Totéž platí i u interiéru – u rekreační chaty budete mít trochu jiné nároky než u domu, který vám má sloužit trvale. Výhodou je, že vybavení interiéru nemusíte řešit okamžitě – bývá plně zařízen, takže vše potřebné budete mít k dispozici už při koupi.

Co najdete ve standardní výbavě?

Rozvržení interiéru závisí na velikosti mobilního domku. Jeho dominantou je obvykle obývací pokoj propojený s kuchyní. Najdete zde kuchyňský a jídelní kout, plynový sporák, karmu na ohřev vody a plynový krb. V domech 2+kk je pouze jedna ložnice s manželským lůžkem, v domcích větších jsou kromě manželské ložnice ještě další pokoje s oddělenými lůžky pro děti či hosty. V koupelně, která je dohromady s WC, bývá umyvadlo a obvykle sprchový kout s vaničkou, případně vana – vše je součástí standardní výbavy.

  

Nechybí ani skříně a úložné prostory. Samozřejmostí jsou také topná tělesa a elektrické zásuvky s jističi. Nakolik budou jednotlivé části domu luxusní, už závisí na pořizovací ceně. U některých najdete elegantní nábytek v britském stylu, jiné nabízí jen strohé základní vybavení.

Obáváte se počáteční investice? Pořiďte si bazarový domek po prvním majiteli – tyto domky jsou ve skvělém stavu, od nových se téměř neliší a kupní cena je přitom daleko nižší. Díky tomu vám zůstane více financí na případné změny.

Další doplňky

Pokud jste nároční a nevadí ván vyšší pořizovací cena, můžete si připlatit za dvojitá skla, vanu, přídavnou terasu, pračku, sušičku a myčku na nádobí, přípojku na televizi, kuchyňskou digestoř, keramické obklady do koupelny či venkovní žaluzie – to vše se do mobilheimů běžně dává. K tomu můžete zvlášť dokoupit i doplňkový nábytek, který odpovídá rozměrům mobilního domu.

Úpravy interiéru

Možností máte nespočet. Jestli chcete prostory maximálně využít, počítejte třeba s přizvednutím střechy a vytvořte si úložné prostory či spací patro pod stropem – nad kuchyňskou linkou nebo obývacím pokojem. Stačí k celému projektu přistupovat s rozmyslem a zbavit se věcí, které by zbytečně zabíraly místo.

Abyste interiér opticky zvětšili, volte převážně světlé barvy a minimalistický nábytek – ten mu dodá vzdušnost. Jestli si na úpravy netroufáte sami, obraťte se na šikovného architekta – navrhne vám klidně i netradiční řešení.