Jak vytopit mobilheim?

Mobilní domy jsou díky své cenové dostupnosti velice oblíbenou alternativou k chatám či chalupám a nejčastěji se využívají od jara do podzimu. Lze v nich ale přebývat i celoročně, pokud je vyřešena dostatečná izolace. Právě vytápění a udržení tepla v mobilním domě byste rozhodně neměli podcenit, pokud se rozhodnete v něm strávit i zimní měsíce. Nejprve si tedy pojďme shrnout, co vše je třeba mít na paměti při zateplování mobilního domu, a pak si představíme základní možnosti vytápění.

Co brát v potaz při zateplení mobilního domu?

Při rozhodnutí o zateplení vašeho mobilního domu byste si ze všeho nejdříve měli uvědomit, jaké části domu bude potřeba izolovat a jaké materiály máte k dispozici. Obecně si můžete vybrat, zda chcete svůj mobilní dům zateplit polystyrenem, minerální vatou či např. PUR pěnou, přičemž tloušťka izolace se vždy řídí normou ČSN 73 0540-2. Další možností jsou PUR panely, izolace fenolitickou pěnou či případně zateplení speciální izolační fólií Lupotherm.

A co všechno izolovat? Určitě důkladně zaizolujte okna, dveře, stěny, stropy, ale také elektroinstalaci a rozvody vody i odpadů. Jedná se tedy o kompletní izolaci celého domu a týká se především levnějších a starších domků, které jsou určeny k revitalizaci. Dražší domky pak již mají izolovaná okna a dveře, ušetříte tedy část nákladů na zateplení. Pro všechny domky nicméně platí, že izolace je minimální a pokud je zateplíte, náklady na topení rapidně klesnou.

Mezi hlavní výhody investice do zateplení přirozeně patří možnost strávit v mobilním domku i zimní měsíce – můžete tak mobilheim proměnit i na standardní bydlení. Jak jsme zmínili, standardně se zateplují stěny, podlaha i střecha, popř. konstrukce nové střechy, neboť právě těmito velkými plochami dochází k výrazným únikům tepla. Pokud svůj mobilní dům umístíte do lokality se značnými teplotními výkyvy a můžete tak očekávat nízké zimní teploty, rozhodně není na škodu zainvestovat do výměny jednoduchých oken a dveří.

Čím vytápět mobilní dům?

Jakmile máte svůj mobilní domek dostatečně izolovaný, je třeba podívat se na to, jakým způsobem ho lze správně vytápět. Nejčastěji se k vytápění používá plynových topidel vzhledově připomínajících krb, která jsou již součástí mobilního domu. Vaší další možností je elektrické topení – nejrychlejší, ale zároveň nejdražší na provoz je pořízení přímotopu. Tím se operativně dají vyřešit neočekávané mrazíky v jarních a podzimních měsících, v zimě ovšem doporučujeme zainvestovat do ústředního vytápění s elektrokotlem. Oblíbenou variantou je též podlahové topení – zde se používá topná folie, na kterou lze položit koberec. Pokud chcete vsadit na obnovitelné zdroje, jsou vám k dispozici solární kolektory. Další možností jsou pak tepelná čerpadla.

Mimo jiné byste také mohli zvážit instalaci klimatizace (ať už splitové či multisplitové) s venkovním agregátem – v létě vám domek pěkně ochladí, v zimě naopak jednoduše vyhřeje interiér na příjemnou teplotu. Nevýhodou tohoto řešení je nicméně zvýšený hluk z agregátoru.

Pokud si stále nevíte rady nebo chcete poradit s výběrem té správné izolace, obraťte se na nás. Máme mnohaleté zkušenosti s prodejem a zateplováním mobilheimů a rádi vám se vším pomůžeme.