Jaké je bydlení v mobilním domku? Přečtěte si příběh Jiřího

Jiří D. se pro bydlení v mobilním domě rozhodl z finančního hlediska. Proč se trápit s hypotékami, když může bydlet ve vlastním za 250 tisíc korun a ještě pohodlně? Jiří si na bydlení rychle zvykl, v mobilheimu žije již několik let a na změnu nepomýšlí, naopak, bydlení všem doporučuje. Přečtěte si proč.

V poslední době slýcháme ze všech stran, že na hypotéku a vlastní bydlení v nejbližší době dosáhne málokdo a proto se často pohlížíme po alternativním bydlení. A tomu právě mobilní domek vyhovuje.

Pro Jiřího D. bylo bydlení v mobilním domě variantou, jak se nezadlužit a přitom si užít plnohodnotné vlastní bydlení. Prvním krokem bylo vyhledání vhodného pozemku, který nebylo třeba kupovat - dá se za výhodné ceny pronajmout. Pan Jiří si od jedné obce na Olomoucku pronajal zahradu s cenou 10 Kč za m2 ročně. Pronájmy zahrad jsou od obcí nejlevnější, ale dají se pořídit za rozumné ceny i od soukromníků.

Malý, ale útulný

Protože Jiří žije sám pouze se psem, vystačil mu domek o velikosti 3x7 metru, který si pořídil za 150 tisíc Kč. Aby mohl domek používat celoročně, dodatečně jej zateplil a spolu s dalším vybavením ho práce vyšly na 100 tisíc Kč. Se vším všudy ho tedy domek stál 250 tisíc Kč s tím, že veškeré poplatky se vejdou do 2 000 Kč měsíčně. A to je za tak pěkné bydlení neuvěřitelná částka.

Jiří pochází z venkova a vždy byl chalupářský typ, takže se na bydlení těšil a nic ho nezaskočilo. V zimě měl díky preciznímu zateplení v domě příjemné teplo a v létě ho izolace před vedrem chránila.

Snadná údržba

Údržba je podle pana Jiřího jednoduchá, na jaře domek opláchne vodou a je vystaráno. Za celou dobu v domě udělal jen pár úprav, jako je instalace vyhřívacích kabelů s regulátorem, které v případě, že teplota klesne pod 3°C zahřejí potrubí a zabrání tak jeho popraskání. Protože je domek vytvořen jako stavebnice, žádná malá ani větší úprava není problém. Jiří například vždy na začátku léta vyndá kamna, umístí si místo nich klimatizaci, aby měl doma co nejvyšší komfort.

Jak je to s trvalým bydlištěm?

Pokud se chystáte bydlet v domě trvale, pamatujte, že není možné mít v mobilním domě trvalé bydliště. V případě, že nemáte adresu, kde můžete být zapsání (nejčastěji u rodičů, prarodičů), trvalé bydliště můžete mít na úřadě, nicméně existují také firmy, u kterých si za poplatek můžete zaplatit trvalé bydliště i poštovní schránku. Jiří problém s trvalým bydlištěm řešit nemusel, nicméně dopisy si nechává posílat na místní poštu, případně k sousedům.

Na bydlení i podnikání

Jiří je v mobilním domě spokojen natolik, že má dokonce dva, jeden letní byt a jeden blíže práci. Tento typ bydlení všem doporučuje, hlavně mladým lidem, pro které je otázka bydlení nyní velmi kritická. Mobilheimy se ale hodí i na podnikání, lidé si z nich tvoří bistra, kanceláře, kadeřnictví nebo také chalupy.