Mobilheim 12×4 m – proč je tak oblíbený?

Vybíráte svůj první mobilheim k celoročnímu bydlení a nejste si jisti, jaká velikost vám bude stačit? Ke standardním typům patří například domky o rozloze 12 × 4 m. Jsou tyto rozměry ale skutečně ideální?

Oblíbené velikosti mobilheimů

Velikost obytné plochy závisí zejména na počtu budoucích obyvatel. Mobilní domky mohou stejně dobře sloužit jednotlivcům, párům i menším rodinám. Tak proč je tak velký zájem právě o mobilheimy 12 × 4 m? Protože nabízí obytnou plochu 48 m², což je pro menší rodiny zcela dostačující rozměr – je zde obývací pokoj, kuchyně, ložnice a dětský pokoj. A to za daleko lepší cenu, než na kolik by vás přišla výstavba klasické stavby, nebo byt stejné velikosti.

To ale samozřejmě neznamená, že se musíte nutně upínat zrovna na tento rozměr. Mnoho rodin daleko raději přistoupí k atypickému řešení a mobilní dům si upraví zcela individuálně. Tím pádem budou mít jistotu, že jim vše bude vyhovovat přesně tak, jak by si přáli, a žádný prostor nezůstane nevyužitý. V konečném důsledku se jedná o ještě lepší řešení.

Doplňky, které dům změní k nepoznání

Ať už upřednostníte velikost 12 × 4 m nebo jinou, vnitřní uspořádání mobilheimu se dá změnit – stačí zvolit jinou kuchyni a nábytek. Totéž platí i pro exteriér – pomůže přístavba verandy, úprava střechy i fasádní obklady. Záleží na vašich očekáváních. Hledáte dočasnou stavbu nebo trvalý domov?

Hlavní podmínkou k tomu, aby byl domek obyvatelný celoročně, je samozřejmě precizní zateplení (střechy, podlahy i stěn) a pořádná okna a dveře. Kvalitní tepelná izolace pomáhá proti chladu i nadměrnému horku a mobilheim díky ní obstojí také v extrémnějších klimatických podmínkách.

Jak získat plochu navíc?

Způsobů, jak domek rozšířit existuje nespočet. Například spojením dvou mobilheimů do jednoho funkčního celku vznikne nadstandardně široká stavba, nebo můžete vyzkoušet přístavbu obytného patra. To může sloužit k různým účelům – jako ložnice, pracovna, dětský pokojík, pokoj pro hosty nebo skladiště sezonních věcí.

A pak je tu samozřejmě již zmíněná možnost výstavby verandy, terasy nebo zimní zahrady. I to je další způsob, jak získat pár metrů čtverečních navíc.

Co z toho vyplývá? Nezaměřujte se čistě na typické rozměry a nebojte se mobilheim měnit – uvidíte, že výsledek vás bude těšit daleko víc. Stačí si jen ujasnit, co v domku potřebujete a bez čeho se určitě neobjedete. V naší nabídce najdete bazarové domky ve velikosti 2+kk, 3+kk i 4+kk o rozměrech až do 11,5 × 3,7 m, které je možno zcela přizpůsobit vašim požadavkům i potřebám trvalého bydlení.