Mobilní domy do 100 000 Kč se příliš nevyplatí. Proč?

Mobilní domy jsou praktickým řešením, jak bydlet rychle a pohodlně pod vlastní střechou a nemuset se přitom zadlužit na příštích třicet let. Zásadní je však hledět také na poměr ceny a kvality. Na trhu seženete i extrémně levné varianty, jejich kvalita však bude nízké ceně odpovídat. V našem článku se dozvíte, na co si dát pozor.

Pořízení nemovitosti je stále složitější – podmínky pro získání hypotéky se zpřísnily a ceny bytů jsou tak vysoké, že si je spousta lidí nemůže dovolit. Tento problém je patrný především ve větších městech, kde je poptávka velká, ale nabídka bohužel omezená. Z bydlení v mobilních domech se pomalu ale jistě stává novodobý trend – jsou komfortní, dostatečně prostorné a obyvatelné i celoročně.

Mobilheimy do 100 000 Kč a jejich nevýhody

V této cenové kategorii seženete domy, které budou připomínat spíše chatu než plnohodnotné a dlouhodobé bydlení. Počítejte proto s nákladnější rekonstrukcí, kromě toho se můžete pěkně spálit. Možná jste našli zajímavý inzerát, který se zdá výhodný, ale dvakrát si to rozmyslete, než své peníze dáte někomu, jehož důvěryhodnost si nemůžete ověřit.

Mobilní domy jsou i tak poměrně levnou záležitostí, takže jestli ušetříte několik málo tisíc navíc, už nehraje takovou roli. Tahle zdánlivá úspora by vás ve výsledku mohla přijít draho.

Bazarové domy jako nové

Pokud kladete důraz na maximální úsporu, obraťte se na ověřeného prodejce bazarových mobilních domů. Pořídíte je za výhodnou cenu a přitom můžou být v luxusním stavu. Můžete si vybrat mobilheimy po prvním majiteli o dispozici 3+kk a 4+kk už od 120 000 Kč. Jsou plně vybavené – nechybí kuchyň, elektrické radiátory, WC, sprcha ani úložné prostory. Budete mít jistotu, že s nimi předchozí majitelé dobře zacházeli, a kdyby něco náhodou nefungovalo tak, jak má, dozvíte se to předem. Pokud nemáte k dispozici hotovost, můžete si mobilheim pořídit i na splátky.

Pak už stačí zajistit pozemek, který si můžete pronajmout od obce, získat souhlas s umístěním na pozemku od stavebního úřadu, opatřit si potřebné přípojky a postarat se o zateplení střechy, stěn, podlah, dveří a oken mobilheimu. Možná to zní složitě, ale jde o daleko jednodušší a hlavně kratší proces než u běžného domu. Nepotřebujete ani stavební povolení. A s úpravami je třeba počítat vždy – i když si koupíte malý byt v paneláku. Jakmile dům vybavíte kvalitní izolací, můžete v něm přebývat po celý rok a horko ani mráz vás nemusí trápit. Při ohleduplném zacházení vám mobilheim může vydržet až 50 let.

Dlouhodobá investice

Koupě mobilního domku se vám vyplatí, ať už máte v úmyslu v něm bydlet řadu let, nebo půjde jen o dočasné bydlení, než se přestěhujete do bytu či zděného domu. Náklady na bydlení jsou nízké. A jakmile domek funkci celoročního bydliště ztratí, využijete ho i nadále – třeba jako víkendovou chatu, kam si po práci zajedete odpočinout.