Nejen rekreace, ale i celoroční bydlení. V mobilních domech je teplo i v zimě

Mobilní domy jsou poměrně rozšířeným trendem ve světě, nicméně v České republice ještě existuje velké množství lidí, které je přesvědčeno o tom, že mobilní dům je jakási maringotka, ve které v zimě umrznete. Pokud mobilheim zateplíte, můžete v něm bydlet po celý rok...

Jak je to ve světě?

V padesátých letech mnoho Američanů přemýšlelo, jak co nejpříjemněji bydlet i při častém stěhování za prací. Mobilní dům byl řešením, které umožňovalo žít ve vlastním v jakémkoliv koutě Spojených států. Postupem času tak na okrajích měst začaly vznikat stálá místa s přípojkami, která toto stěhování zjednodušovala.

Dnes žije v USA až 20 milionů osob v mobilních domech. Nejdříve na pronajatém pozemku, a když ušetří trochu peněz, koupí si již pozemek vlastní, kam si svůj domeček přestěhují. Je to jedna z cest pro ty, kteří například nedosáhnou na hypotéku, nebo se z nějakého důvodu nechtějí dlouhodobě zavázat bance.

Pomalý rozjezd v Evropě

Evropané začali tomuto trendu přicházet na chuť pomaleji a mobilní domy využívali spíše pro rekreaci, nejčastěji Britové, či Švédové.
I do České republiky trend mobilních domů zavítal nejdříve jako výhodná koupě pro chataře. A spousta lidí si dodnes myslí, že se v mobilních domech nedá bydlet celoročně, že jsou v zimě kvůli chladu neobyvatelné. Ale tak to není.

Dobrá izolace je základ

Nové mobilní domy na celoroční provoz mají velmi dobrou izolaci, která je srovnatelná s izolací v klasických zděných domech. Teplo neuniká také díky kvalitním oknům a dveřím – mnohé domky rovněž mají kamna, krby, případně klimatizace a tepelná čerpadla.

Pokud kupujete starší mobilní dům, musíte počítat s investicí do správného zaizolování podlahy, stěn, střechy a případně i právě výměny oken a dveří. Kromě toho je dobré také vyměnit a zaizolovat rozvody odpadů, vody a elektroinstalace. Rozvody vody a odpady by jinak totiž mohly v zimě zamrznout. Správnou izolací však ušetříte náklady na vytápění, což se vyplatí.

Zimní romantika

V zaizolovaném domečku vám bude příjemné teplo a útulno a můžete si v klidu užívat zimní romantiky za okny. Mobilní dům zkrátka přináší stejně komfortní bydlení jako klasický zděný dům.