Proč si pořídit pojízdný dům?

Kromě možnosti bydlet rychle a za příznivou cenu vás láká představa života na cestách, nebo relativně snadný přesun celého obydlí na jiné místo? V prvním případě vám mobil heim příliš neposlouží – jestli chcete vyrazit do světa, pořiďte si karavan. V tom druhém už ano – mobilheim je možné v případě potřeby přesunout na jiný pozemek, není to ale jenom tak. V našem článku se dočtete, co všechno to obnáší.

Mobilheimy známe jako pojízdné domy. Toto označení ale mnohem spíše souvisí s jejich snadným převozem a umístěním na pozemek než s libovolnými přesuny z místa na místo. Při troše snahy vám mobilní domek poskytne vše potřebné pro život a stane se pohodlnou náhražkou za klasický byt či zděný dům. Nemusí se jednat pouze o víkendovou chatu, ale o plnohodnotné celoroční bydlení – když dům dodatečně zateplíte a upravíte (například přizvednete střechu), může dokonce i vzhledem připomínat zděnou stavbu.

Výběr vhodného pojízdného domu

Všechno samozřejmě začíná výběrem mobilheimu vhodné velikosti a dle vašich finančních možností. Můžete si jej pořídit buďto na splátky, anebo – pokud se za žádnou cenu nechcete zadlužit – vsadit na bazarový domek. Na trhu lze pořídit pěkné domky po prvním majiteli a to v různých velikostech – 2+kk, 3+kk i 4+kk.

Pokud chcete, aby váš domov byl ještě větší, pořiďte si dům vícemodulový. Počítejte však s vyšší cenou.

Zřízení inženýrských sítí

Mobilheim může sloužit jako startovní bydlení, dlouhodobé bydlení – může vydržet i 50 let – i jako rekreační objekt. Je vhodný pro bezdětné páry i rodiny s dětmi. Jestli vám dělá starost, že si budete muset pořizovat předražený pozemek, buďte v klidu – stačí si pronajmout pozemek obecní za pár tisíc ročně. Mělo by jít o pozemek bez větších územních nerovností.

Důležité je také to, aby měl všechny nezbytné přípojky – na veřejnou kanalizaci, vodovod, elektřinu a plyn. Není-li možné vodovodní připojení, hledejte pozemek, kde je alespoň studna s dostatečně vydatným pramenem. Budování studny nové musí být v souladu s několika podmínkami – nesmí se nacházet poblíž jiných studní, být zdrojem znečištění a musí dodržovat předepsanou vzdálenost od komunikace a inženýrských sítí. A jestli není reálné ani napojení na kanalizaci, bude třeba odpadní vody řešit vykopáním jímky.

Umístění mobilheimu na pozemek

Stavební povolení potřebovat nebudete, stavební úřad ale přesto navštívit musíte. Musíte mít územní souhlas s umístěním domu na pozemku. Naštěstí veškeré vyřizování proběhne rychle – do 30 dnů a kolaudace či další vyřizování už nebude nutné. Pouze musíte dodržet minimální odstup od hranice parcely, nebo zažádat o výjimku a získat souhlas majitele sousedního pozemku. Montáž není přehnaně složitá, ale vždy je lepší nechat ji v rukou odborníka.

Celý proces budování nového bydlení v pojízdném domu je daleko jednodušší a rychlejší než u klasické zděné stavby, bez vyřizování a práce se ale neobejde. Už jen proto není mobilní domek vhodný pro velmi časté stěhování, ale spíše pro zájemce, kteří chtějí co nejdříve bydlet pod vlastní střechou a užívat si maximálního komfortu za minimum peněz.