Trend v bydlení: Designové mobilní domy

Oblíbeným trendem současnosti už nejsou klasické byty nebo velké rodinné domy, ale také malé chaloupky, montované stavby a mobilní domky. Proč jim dát přednost a jak je proměnit v designové a nadčasové obydlí?

V současné době, kdy se poptávka po vlastním bydlení stále zvyšuje, ceny nemovitostí rostou a ekonomika pociťuje dopad koronavirové krize, se životní styl Čechů postupně mění. Roste poptávka po praktickém, úsporném a do detailu promyšleném domově s vlastní zahrádkou. Mobilní dům představuje stylové řešení – je ale skutečně moudré uvažovat o něm, jako o dlouhodobém útočišti? Názory na to, jak vypadá kvalitní bydlení, se různí. S novými technologiemi přichází i nové možnosti. Důležitý je pro nás především zajímavý design a praktičnost.

Domek k trvalému bydlení i rekreaci

Protože cesty do zahraničí jsou v mnoha případech omezeny, chtějí se nyní zájemci o bydlení usadit v atraktivní lokalitě s dobrou dostupností do práce – na místě, kde se budou cítit jako na dovolené po celý rok. Místo klasických stavebních pozemků, po kterých se poohlíželi v předchozích letech, pátrají spíše po pozemcích v zahradních koloniích a rekreačních oblastech měst. Kromě trvalého bydliště uvažují také o pořízení víkendové nemovitosti v horách a dalších turisticky oblíbených oblastech. V obou těchto případech bude mobilheim příjemnou alternativou, která ušetří spoustu času s vyřizováním a stavbou – nepotřebujete nic víc než povolení s umístěním stavby na pozemku, který je vybaven inženýrskými sítěmi.

Designové obydlí pro všechny věkové kategorie

Další stavební úpravy jsou pak už čistě na vás – buďto si můžete rovnou pořídit zateplený mobilní domek, nebo zateplení nechat provést dodatečně. Na trhu pořídíte mnoho variant, které jsou již přizpůsobeny k trvalému celoročnímu bydlení a jsou kolaudovatelné. Takové mobilheimy lze opatřit číslem popisným. Stejného výsledku ale můžete dosáhnout i s domkem bazarovým po prvním majiteli. Ať už upravené nebo původní, mobilheimy jsou vhodné pro mladé páry, rodiny s dětmi i seniory, kteří hledají nenáročné bydlení.

Obydlím vládne čistý design a minimalismus

Na útulně zařízený domov se nyní klade větší důraz než kdy dřív. Výrobci proto přicházejí se zajímavými úpravami, díky kterým mobilheimy stále více připomínají klasické zděné domy. Mohou být energeticky soběstačné či dokonce bezbariérové a vyrovnat se takzvaným bungalovům, které v současnosti patří k nejoblíbenějším stavbám. Vnitřní rozložení bývá minimalistické – každý kout a každá součást domu má své využití. Důraz se klade zejména na maximální pohodlí a dostatečné množství úložných prostor. Převládají přírodní materiály, čisté linie, jemné barvy a nábytek ve skandinávském stylu. Domy tak působí nadčasově a útulně.

K čemu dvougenerační dům?

Největší výhodou malých domků je menší finanční náročnost a snazší údržba. Vejdou se i na menší pozemek, což znamená další úsporu. Proč si kupovat předraženou vilu, kterou budete do konce života splácet, když můžete mít designový domek, který si s trochou snahy sami navrhnete tak, aby přesně vyhovoval vašim potřebám? Nebudete platit za další prostory, které stejně po většinu roku nevyužijete. Budete žít ve větším souladu s přírodou, odnaučíte se zbytečnému hromadění věcí a získáte více času na to, co je doopravdy důležité – vaši rodinu a přátele.