Zahradní domeček, který využijete po celý rok. Vyplatí se uvažovat o mobilheimu?

Mobilní domy jsou zajímavé nejen z hlediska designu, ale také funkčně. Nabízí totiž četné využití – mohou sloužit jako dlouhodobé obydlí i jako sezónní horská chata, tak proč ne taky jako zahradní domek? Jak může vypadat a v čem je výhodný?

Máte zahradu dál od svého bydliště a v létě zde trávíte spoustu času? Dokonce tolik, že byste se sem nejradši rovnou přestěhovali, nebo alespoň měli možnost zde občas pohodlně přespat? Klasická zahradní chatka má něco do sebe, bohužel se ve většině případů jedná pouze o dočasné řešení – levné dřevěné chatky nebývají ani příliš odolné, ani bezpečné.
A přespat se v nich dá jen stěží. Vyšší komfort vám může nabídnout mobilní dům.

Bazarový mobilheim zahradní domek bez problému nahradí

Nejste jediní, kdo sní o pořízení vlastní chalupy či alespoň malého domečku na zahradě, který se vám stane útočištěm v krizi a odpočinkovým místem po práci. Zkrátka místem, kde můžete na chvíli uniknout od svých trápení, uvolnit se a ponořit se do fyzické práce na zahradě. V blízkosti přírody a daleko od rušného provozu ve městě. Abyste si zde ale skutečně mohli dopřát takové pohodlí, jak by vám vyhovovalo, museli byste investovat do chatky zděné. Nebo si koupit už hotovou rekreační či zahradní nemovitost – ani jedna z těchto možností není právě nejlevnější.

Bazarový mobilheim, oproti tomu, seženete za poměrně nízkou cenu (i do 150 000 Kč) a může být ve velmi dobré stavu – obzvlášť domky po prvním majiteli. A dokonce zde může být dostatek prostoru pro celou vaši rodinu. Na rozdíl od chatky, kde zastavěná plocha nesmí přesáhnout 25 m², mívají mobilheimy i větší rozměr. Nedotýkají se jich stejná pravidla, protože nejde o běžnou stavbu, ale o výrobek plnící funkci stavby. Nepotřebujete tedy stavební povolení, pouze územní souhlas.

Celoroční domek nejen do zahrady

Díky mobilheimu získáte zahradní domek na celoroční bydlení. Trávit čas v přírodě tak nemusíte pouze během letních měsíců. Mobilheimy lze totiž dodatečně zateplit – mohou vám dočasně i dlouhodobě nahradit trvalé obydlí (za předpokladu, že splní kritéria bydlení a bude je možno opatřit číslem popisným). Díky dodatečnému zateplení nebudete muset zbytečně přetápět, snížíte své provozní náklady a pojistíte si v interiéru stálou teplotu za každého počasí. Design i vybavení je zcela na vás – mobilheim si můžete upravit, jak vás napadne. Můžete pozměnit interiér i exteriér a dokonce i rozšířit podlahovou plochu.

Zdaleka největší výhodou je pak to, že svůj zahradní domek budete mít rychle – bez zdlouhavého čekání. Jakmile získáte územní souhlas, stačí mobilheim prostě převézt na váš pozemek. Dále už záleží na vašem záměru. Chcete víc, než jen zahradní domeček k příležitostnému přespání a skladování zahradního náčiní? Potom by váš pozemek měl být zasíťovaný. To je však jediná nezbytnost – mobilní domek může klidně stát v záplavové oblasti nebo na chráněném území, kde není povoleno stavět.