Dvojité mobilní domy aneb jak rozšířit obytnou plochu mobilheimu?

Mobilní dům je příjemnou alternativou pro ty, kteří se nechtějí zbytečně zadlužit. Mnohé však může odradit pocit, že v podobném obydlí nebudou mít dostatek místa. Domy seženete v různých velikostech, a pokud vám to nestačí, nabízí se ještě další možnost: spojení dvou mobilheimů v jeden. Co všechno to obnáší?

Mobilní domy obvykle slouží jako samostatné bytové jednotky, takže jestli toužíte po prostoru navíc, bude jednodušší přímo sehnat domek ze dvou a více komponentů – buďto do tvaru L, nebo do tvaru U. Pak se ale můžete dostat do úplně jiné cenové kategorie.

Jde vám o to, abyste co nejvíce ušetřili? Pořiďte si bazarový domek po prvním majiteli a rozšiřte jej tak, že vznikne dvojitý mobilní dům.

Jak spojit dva mobilní domky?

Nejdříve si ujasněte, kterou část mobilních domů chcete spojit. Má vzniknout podlouhlá stavba, nebo dům do tvaru L? Mnoho lidí zvolí variantu první a vytvoří si mobilheim v dvojnásobné šířce. Ani druhá možnost však není neobvyklá. Záleží, jak velký pozemek máte k dispozici, a co je pro vás přijatelnější.

Jakmile se rozhodnete, odstraňte stěny obou domků v místě, kde má vzniknout spoj – společně s okapy a střešními taškami. Srovnejte domky do stejné roviny a místo spoje pořádně upevněte. Mezi domy můžete vytvořit průchod a umístit zde dveře. Snažte se, aby všechny změny byly trvalé – kovové části svařte. Propojte také elektrické kabely. Zbytek závisí na konkrétním dispozičním řešení mobilních domů a umístění rozvodů vody a odpadů. V každém případě je rekonstrukce méně náročná než u klasické stavby.

Zásadní je, abyste domy spojili zvnějšku i zvnitřku. Nezapomeňte použít izolaci, než spoj utěsníte.

Bez rekonstrukce střechy to nepůjde

Aby spoj nebyl nápadný a nedocházelo k zatékání, budete muset oba domy opatřit novou střechou. Nezbytná bude také pokládka nové podlahy.

Další úpravy a přístavby

Když už budete u rekonstrukce střechy, neváhejte ji přizvednout, abyste získali vyšší stropy a možná i úložný půdní prostor – ten poslouží buďto jako skladiště na sezónní věci, nebo k občasnému přespání pro návštěvy.

A pokud se vám stále bude zdát, že potřebujete víc místa, vybudujte dřevěnou předsíň, nebo zastřešenou verandu, kde můžete v létě sedět a odpočívat.