Historie mobilních domů: Odkud se vzaly?

Mobilní domy jsou trendem, který se rozšířil po celém světě. Mobilní domy slouží jako chaty na rekreaci, jako dočasné bydlení na stavbách, ale také jako plnohodnotné celoroční bydlení. Odkud se k nám ale mobilheimy dostaly?

Na přelomu čtyřicátých a padesátých let bylo ve Spojených státech běžné se každou chvíli stěhovat za prací. Není proto divu, že Američané přemýšleli nad tím, jak spojit touhu po bydlení ve vlastním s častým stěhováním. Velká města v té době začala na svých okrajích vytvářet 
stálá místa s přípojkami, takže život v karavanu začal být možný prakticky kdekoliv. Jenže karavan požadavek komfortu nesplňoval. A tak začaly vznikat první mobilní domky.

Paralelně se objevily mobilní domky také v Anglii a postupně se šířily do Anglie a Holandska, kde představovaly dočasné bydlení zejména pro sezónní dělníky a postupně se začaly čím dál tím více využívat na rekreaci. Tento trend pomalu následoval zbytek Evropy, v některých zemích, jako je například Švédsko, se stal populární kvůli tomu, že z mobilního domku se nemusí platit daně.

Jde to i bez stavebního povolení

Postupem času začal mobilní domek, známý také pod názvy mobilheim, mobilhaus či mobilhome, pronikat i do Česka. A to zejména jako alternativa k chatám či chalupám v rekreačních oblastech a na horách. Stal se řešením také pro vlastníky nevyužitých pozemků, na které nebylo možné získat stavební povolení, typicky v záplavových oblastech, oblastech se zvýšeným stupněm ochrany přírody a podobně.

S rostoucími cenami nemovitostí se postupně mobilní domky začala stávat oblíbenými i pro celoroční bydlení. Nyní, po zrušení 100 % hypoték tato varianta představuje možnost pro ty, co na hypotéku nedosáhnou a touží po vlastním bydlení. A samozřejmě je příjemná i z toho důvodu, že se nemusíte zavazovat bance na tři dekády dopředu.

Bazarové mobilní domky

Mobilní dům si můžete pořídit jak nový, tak bazarový, který seženete cca za 150 tisíc 3+KK. Běžně se domek skládá z kuchyně, obývacího pokoje, jedné či více ložnic a koupelny, která je vybavená sprchovým koutem nebo vanou, umyvadlem a nechybí samozřejmě splachovací záchod. Součástí výbavy jsou nejčastěji plynová topidla, někdy také elektrické radiátory.

Bazarové domky je vždy lepší znovu zaizolovat, aby vám v nich nebylo v zimě chladno a v létě vedro. A to nejen podlahy a stěny, ale také strop, rozvody vody, odpadů a elektroinstalace a samozřejmě okna a dveře. Důkladné zaizolování vám nejen zajistí komfort, ale také úsporu na energiích. Pro co nejnižší životní náklady si také na střechu můžete umístit solární panely a využít energie ze slunečního záření.

A pak už jen zkrášlovat

U mobilního domku si můžete vytvořit příjemnou terasu, na letní večery, pořídit si nějaký zajímavý obklad, který váš domek ozvláštní a užívat si ničím nerušené pohody.