Celoroční mobilheimy – co musí splňovat, abyste v nich mohli žít po celý rok?

Stále narůstající ceny nemovitostí, energií i dalších věcí potřebných k životu nutí mnoho lidí přemýšlet o alternativním způsobu bydlení. Patříte mezi ně a zvažujete pořízení mobilheimu pro trvalé bydlení? Poradíme vám, co všechno musí vaše bydlení splňovat, abyste v něm mohli pobývat celoročně.

Výhody a nevýhody celoročního bydlení v mobilheimu

Na první pohled to vypadá jako ideální řešení: sympatický dům na kolech za přijatelnou cenu a s nízkými provozními náklady. Nákup a převoz je navíc poměrně rychlý, za pár dní tedy můžete bydlet. Pro umístění mobilního domu navíc ani nepotřebujete stavební povolení.

Bydlení v mobilheimu má ale samozřejmě i své mouchy. Těmi může být malá velikost a s ní spojené nižší pohodlí (i když k dostání jsou i poměrně velkorysé a luxusně vybavené varianty mobilních domů). Zároveň si musíte pohlídat, aby byl mobilheim k celoročnímu užití řádně zateplený. Ačkoliv procesu získávání stavebního povolení se vyhnete, budete muset získat územní souhlas na základě § 90 stavebního zákona. A samozřejmě – abyste mohli mobilheim umístit, musíte mít vhodný pozemek.

Podmínky pro udělení územního souhlasu pro mobilní domy na trvalé bydlení

Chcete-li váš mobilní dům používat celý rok k bydlení, čeká vás téměř stejný proces, jako kdybyste si chtěli postavit menší dům. Mobilheim je totiž definován jako výrobek plnící funkci stavby, který je považován za stavbu a spadá do režimu stavebního zákona.

Co je třeba ohlídat?

  • Světlá výška obytné místnosti musí být nejméně 2,5 m.
  • Šířka chodby nesmí být menší než 90 cm.
  • Energetická náročnost mobilního domu nemůže být horší než C.
  • Plocha obytné místnosti nesmí být menší než 8 m². V případě, že má mobilní dům jen jednu místnost, musí mít plochu alespoň 16 m².
  • Je třeba plánovat umístění mobilního domu v souladu s územním plánem.
  • Potřebujete získat souhlas sousedů s projektem.
  • Objekt musí odpovídat architektonickým hodnotám v dané lokalitě.
  • Mobilheim musí splňovat podmínky mechanické odolnosti a stability, požární bezpečnosti, hygieny a životního prostředí.

Pořízením mobilheimu sice ušetříte čas i peníze, neznamená to však, že se vyhnete komunikaci s úřady a dodržováním norem. Při výběru svého budoucího bydlení si proto ověřte, že splňuje vše, co je třeba. Plánované úpravy stavebního zákona možná celý proces pro majitele mobilního bydlení zjednoduší, zatím jde však o hudbu budoucnosti.

Hledáte mobilní dům podle vašich představ a za rozumnou cenu? Kontaktujte nás, společně najdeme mobilheim podle vašich představ.