Jak si poradit se žloutnutím vany v mobilním domě?

Zažloutlá vana není u starších mobilheimů žádným překvapením. Potýkáte se s podobným problémem? Prozradíme vám, jak na to, aby vaše vana opět vypadala jako nová.

Žloutnutí van je v mobilních domech běžným problémem. Nejde přitom jen o skvrny nebo mastnotu, ale žloutnutí materiálu, ze kterého je vana vyrobena. Naštěstí existuje způsob, jak starší vanu úspěšně zrenovovat.

Co žloutnutí vany způsobuje?

Vše závisí na materiálu vany. Většina van v mobilheimech bývá vyrobena buď z ABS plastu s tenkou vrstvou sanitárního akrylátu, nebo ze sklolaminátu. Žloutnutí nezřídka postihuje také smaltové vany, ale v případě ABS plastu je výraznější. Na vině může být UV záření, které má neblahý vliv na stárnutí polymerů, nebo také obsah bromu – tady se názory různí.

Co s tím?

Nabízíme vám 3 možnosti, jak na zažloutnutí vany vyzrát:

1. Peroxid vodíku

Peroxid vodíku má dezinfekční vlastnosti, které v kombinaci s UV zářením pomůžou obnovit původní barvu vany. Použijte roztok nebo krémovou emulzi. Vhodné jsou také produkty na zesvětlování vlasů. Poté je třeba do koupelny umístit žárovky s UVA zářením, které imitují denní světlo, nebo vanu vytáhnout na sluneční světlo.

2. Povrchová úprava

Další možností je vanu nově natřít nebo upravit její povrch. Stačí pouze vybrat vhodný produkt, opravit praskliny a důkladně vanu vyleštit. Nedoporučuje se používat ji dříve než po 24 hodinách.

Pokud si na podobné úpravy netroufáte, přizvěte si na pomoc odborníky, kteří se právě na tyto úpravy v mobilních domech specializují.

3. Zakoupení nové vany

Nejsnažší cestou, jak dosáhnout požadovaného výsledku, je pořídit si vanu novou. Vybírat ale musíte ve specializovaném obchodě, protože vany v mobilních domech bývají menší než běžné vany.

Ať už si ale vyberete jakkoliv, žloutnutí se netýká pouze van v mobilních domech, ale může se objevit i u klasické vany. Opět záleží na tom, jaký materiál zvolíte. Akrylátové vany žloutnou rychleji a jejich žloutnutí se hůře předchází – a to i při pravidelném úklidu koupelny. Pokud je to váš případ, nebojte se vyhledat pomoc odborníka.