Menší obydlí pro celou rodinu? Vyzkoušejte patrový mobilní dům

Patrové, nebo taky dvoupodlažní mobilní domy – co si pod nimi představit a je podobná alternativa vůbec běžná? Lze je s patrem už pořídit, nebo budou vyžadovat dodatečnou rekonstrukci? Přečtete si o nich v našem článku.

Patrové mobilheimy jsou přesně tím, co vás napadne jako první – domy s extra patrem, které může sloužit jako ložnice, pracovna, nebo třeba skladiště sezónních věcí. Podobné vylepšení pořídíte především v zahraničí, v našich končinách se jedná spíše o dodatečnou úpravu, ale také se s nimi setkáte. Je to další způsob, jak si mobilní domek zútulnit a vytvořit iluzi klasického a přece originálního bydlení.

Zvýšená střecha a obytný půdní prostor

Největší výhody mobilního domu už jistě znáte – při ohleduplném zacházení vydrží i desítky let a dají se umístit téměř kamkoliv. Hlavní je mít pozemek s veškerými inženýrskými sítěmi a získat územní souhlas od stavebního úřadu. Převoz není problematický a pořizovací cena také ne – snadno seženete kvalitní domek po prvním majiteli. Stačí ho pouze dodatečně zateplit – to i další úpravy samozřejmě závisí na tom, jestli chcete v domku bydlet po celý rok, nebo má sloužit jako víkendové útočiště, kde si odpočinete od ruchu velkoměsta.

Je-li vaším cílem do domku výrazněji zasáhnout a pozměnit jeho celkový charakter, aby vypadal jako skutečný domov a vnitřní prostory měly co nejlepší využití, vyplatí se kompletní rekonstrukce střechy s přístavbou patra. Mobilehimy mají většinou plochou střechu, nebo střechu s velmi nízkým sklonem. Bývají přízemní a stropy nejsou příliš vysoké. Když ale domek opatříte sedlovou střechou se strmějším sklonem, nejen, že tak získáte další prostor, či dokonce půdní místnost pro hosty, ale dům bude mít navíc daleko klasičtější vzhled. A další patro se vždy může hodit.

Půlpatro – nápodoba mezonetového bytu

Pokud přístavba celého patra nepřichází v úvahu, stačí přizvednutí střechy. Nevznikne sice místnost jako taková, ale získáte půlpatro, které může mít i vícero funkcí. Vnitřek mobilheimu můžete pojmout po vzoru mezonetových bytů. Spodní patro bude spíše praktického rázu – s kuchyní, koupelnou a příslušenstvím – a vrchní odpočinkové.

Nebojte se vytvořit otevřený prostor se schody do patra a dodat tak interiéru trochu vzdušnosti.

Praktické a stylové oživení i nejmenších mobilheimů

Pokud si pořídíte menší mobilheim 2+KK za nízkou cenu, můžete i s ním provést hotové divy. I tady může být odpovědí vytvoření patra nebo půlpatra – v mobilheimu naráz získáte až dvojnásobný prostor. Z půdní místnůstky se stane dětský pokoj, nebo třeba vaše relaxační zóna. 

Schody do patra mohou být vybaveny šuplíky, kde schováte například obuv, oblečení a další drobnosti. Chytře tak zužitkujete místo, které vám mobilheim nabízí.  
Výsledek může být moderní a kouzelný – stačí si jen určit priority a zamyslet se i nad méně tradičním řešením. 

A sympatický bonus? Úpravy vás vyjdou daleko levněji než stavba cihlového nebo dřevěného domu.