Mobilheim k pronájmu – proč o něm uvažovat?

Mobilheimy, které mají sloužit jako dlouhodobé bydlení, nebo rekreační chata, už dávno nejsou ničím neobvyklým. Nabízí se ale ještě další využití – jako moderně zařízený apartmán k pronájmu. Co všechno to obnáší?

S domky a chatami určenými k podnikání se setkáváme stále častěji – obvykle v oblíbených výletních lokalitách. K podobným účelům může sloužit i mobilheim – a nejen v turistické sezóně. Když domek patřičně zateplíte a vybavíte, může vám stabilně vydělávat po celý rok.

Investice do mobilního domku

Vyplatí se investovat do mobilního domku? Pořizovací cena bývá poměrně nízká. Bazarový domek po prvním majiteli seženete už za 130 tisíc – a klidně i na splátky.

Počáteční investice se vám může vrátit zhruba během čtyř až sedmi let – samozřejmě za předpokladu, že domek pronajímáte celoročně. Je proto výhodné nechat jej dodatečně zateplit. Někteří prodejci se o zateplení mobilního domku přímo postarají.

V první řadě je ale nezbytné mít k dispozici pozemek na lukrativním místě. Ideálně v turistické oblasti (ať už pronajatý nebo v osobním vlastnictví). Pokud takový pozemek nemáte a jeho shánění je pro vás nereálné, na podobnou alternativu raději zapomeňte.

Na druhou stranu, máte-li za domem větší zahradu, nebo vám zůstal starý mobilní domek z období, kdy se váš současný domov teprve stavěl, můžete mobilní penzion zřídit i tak. V takovém případě ale shánějte dlouhodobého nájemce.

Celoroční pronájem nebo čistě sezonní záležitost?

Úpravy mobilheimu přizpůsobte destinaci, kde ho plánujete umístit. V horských oblastech, kam lidé zavítají v létě i zimě, se investice do zateplení vyplatí, protože o návštěvníky nebudete mít nouzi. Na místech, kam návštěvníci jezdí pouze v koupací sezoně, není zateplení nezbytně nutné – i když kvalitní izolace funguje nejen proti zimě, ale také proti vedru.

Domek může snadno sloužit k celoročnímu i občasnému pronájmu. Může se v něm ubytovat jeden nájemce (popřípadě pár nebo rodina), nebo každý týden jiný návštěvník. Platformy, které nabízejí různé druhy ubytování, jsou v současnosti velmi populární.

Na co si dát pozor?

S pronájmem jakéhokoliv typu se dále pojí příprava smlouvy, danění získaného výdělku a další náležitosti. Dejte si pozor, aby ve smlouvě bylo uvedeno třeba to, že vám hosté mají objekt předat v původním stavu a stanovte si rovněž výši vratné kauce pro případ, že dojde k poškození.

Zahradní apartmán pro hosty

Nechcete mít cizí návštěvníky tak blízko svého obydlí a jiný pozemek nevlastníte? Udělejte z mobilheimu zahradní apartmán pro příležitostné hosty. Když vás přijede navštívit rodina nebo přátelé, kteří pochází z větší dálky, budou se mít alespoň kde ubytovat – získají pohodlný nocleh s veškerým příslušenstvím.