Mobilní domy do milionu

Průměrná výše hypotéky přesáhla v létě 2021 částku 3 100 000 Kč a velké části obyvatel se sen o vlastním bydlení s narůstajícími cenami nemovitostí pomalu rozplývá. Patříte-li mezi ně, nemusíte se smiřovat s tím, že nikdy nebudete bydlet ve svém, existují i dostupnější varianty vlastního bydlení.

Jednou z možností je mobilheim upravený na míru předpisům i vašim potřebám. A co je na tom ze všeho nejlepší? Krásné vlastní bydlení můžete pořídit a vybavit za necelý milion!

Velký tak akorát

Jste mladý pár nebo rodiče, kterým už děti vylétly z hnízda? Bude vám stačit mobilheim o velikosti 3+kk, ve kterém najdete dva pokoje, obývák s kuchyní a koupelnu. Cena takto uspořádaného mobilheimu po jednom majiteli se může v závislosti na rozměrech pohybovat okolo 250 až 300 tisíc.

Máte-li větší rodinu, volte mobilní dům 4+kk se třemi ložnicemi a v některých případech i dvěma toaletami. Budete mít dost prostoru pro sebe, děti i případnou návštěvu. Cena mobilheimu 4+kk po jednom majiteli se pohybuje od 300 do 600 000 Kč podle reálných rozměrů a stáří.

Zvyšte hodnotu mobilheimu pomocí rekonstrukce

Máte vybráno? Abyste z mobilheimu udělali opravdu plnohodnotný dům, bude třeba několika úprav a vylepšení. Pokud chcete mobilní dům používat k trvalému bydlení, musíte k jeho umístění na pozemek získat povolení od stavebního úřadu i souhlas sousedů. Pozemek přitom musí být v územním plánu. Splníte-li i všechny ostatní zákonné podmínky, získáte územní souhlas.

Kromě potřebné dokumentace, dodržení odstupu od okolních staveb a architektonického začlenění bude úřad zkoumat i dispozice mobilheimu: světlou výšku, tepelné vlastnosti, připojení k infrastruktuře nebo třeba umístění toalety (ta nesmí být přístupná přímo z obytné místnosti).

Zde nastává první příležitost pro vylepšení: nutné bude důkladné zateplení, zvednutí stropů na požadovaných 2,5 metru a připojení na vodovod, elektřinu i kanalizaci. Kromě těchto nezbytných nákladů můžete uvažovat také o rozšíření prostor pomocí přístavby patra, kryté verandy nebo otevřené terasy.

Vizuální třešničkou na dortu je rekonstrukce vnitřních prostor a nové vybavení. Můžete zapřemýšlet nad výměnou podlahy, spotřebičů a nábytku a ladění celého interiéru například do skandinávského, boho, provance nebo retro stylu. Záleží jen na vašich preferencích a rozpočtu. Výhodou menší plochy mobilního domu je i potřeba nižších investic do vnitřních prostor: menší podlahová plocha znamená méně podlahové krytiny, malá koupelna nevyžaduje příliš materiálu na obložení atd. I přes nutné investice a zrenovovaný interiér se kompletní cena za celý mobilheim může pohodlně vejít do částky jednoho milionu.

Zvažujete nákup mobilheimu a potřebujete poradit nebo zodpovědět další dotazy? Obraťte se na nás, rádi se s vámi podělíme o mnoholeté zkušenosti.