Mobilní dům na louce – jde to?

Láká vás představa postavit si mobilní dům v přírodě, v lese, na louce, u řeky, zkrátka kdekoliv, kde uniknete ruchu města? Nízké výdaje, příroda všude kolem… i když je tato představa idylická, realita není tak jednoduchá. Jak tedy postupovat, pokud si chcete postavit mobilheim v přírodě? A jde to vůbec? Poradíme vám.

K bydlení či rekreaci, na kolech či bez

Ať už má váš mobilní dům kola nebo ne, ať ho chcete užívat k rekreačním účelům nebo k trvalému bydlení, podmínky jsou vždy stejné. Mobilheim je totiž posuzován stejně jako stavba a jako takový musí splňovat stejná kritéria jako klasický dům:

  • světlá výška obytné místnosti musí být alespoň 2,5 metru
  • šířka chodby musí mít nejméně 90 cm
  • energetická náročnost stavby musí spadat do kategorie A až C
  • obytné místnosti musí mít minimální plochy dané normou
  • toaleta nesmí přímo navazovat na pobytové a obytné místnosti, pokud je v mobilním domě jen jedna

Co vás ale bude zajímat nejvíce, je fakt, že mobilní dům může být stejně jako každá jiná stavba umístěn na pozemku jen v případě, že je to v souladu s územně plánovací dokumentací a že odpovídá architektonickým hodnotám v daném území. Abyste si mohli postavit mobilní dům, potřebujete v každém případě územní souhlas od stavebního úřadu. A ten získáte pouze tehdy, když je váš pozemek zahrnut do územního plánu.

V nezastavěném území stavět nelze

Pokud vlastníte louku nebo les, neznamená to, že si na svém pozemku můžete stavět, co chcete. Vždy záleží na tom, jak je pozemek veden v územním plánu. Ten je k nahlédnutí na příslušném obecním, krajském nebo stavebním úřadě. Pokud není váš pozemek určen k zástavbě, vaší jedinou možností je návrh na změnu územního či regulačního plánu, což je náročný proces s velmi nejistým výsledkem. Louky a lesy v přírodě se na stavební pozemky mění jen zřídkakdy.

Existuje jiná cesta, jak se dočkat svého vysněného mobilního domu v přírodě? Ano, můžete jím nahradit stávající stavbu, například chatu nebo starý dům, i tady je však třeba získat povolení příslušných úřadů. Nezapomeňte na to, že musí být k dispozici připojení na elektřinu, vodovod i kanalizaci.

Nejlepším řešením je proto najít si pozemek na odlehlém kraji obce, který je určen ke stavbě, případně se na něm už nějaká stavba nachází, přizpůsobit mobilní dům požadavkům stavebního úřadu, získat potřebné povolení a umístit ho na pozemek, který je k tomu územním plánem určen.

Máte vhodný pozemek, ale chybí vám mobilheim? Navštivte nás nebo zavolejte, společně si projdeme naši nabídku a vybereme pro vás mobilní dům podle vašich představ.