Zazimování mobilního domu

Abyste svůj mobilheim správně připravili na zimu, budete potřebovat víc než jen kvalitní izolaci. Přinášíme vám několik méně známých tipů, jak dosáhnout maximální úspory. Která opatření jsou nejúčinnější?

Snaha zamezit únikům tepla může být někdy během na dlouhou trať, obzvlášť když se většina lidí mylně domnívá, že nejvíce tepla uniká pouze okny a dveřmi. Poradíme vám, jak únikům tepla účinně předcházet a která místa jsou nejproblematičtější.

Odkud teplo uniká?

Nechte si udělat profesionální sken – díky termokameře odhalíte skryté závady a místa, kudy z vašeho obydlí uniká nejvíc tepla. Zjistíte, na jaké poruchy se zaměřit, jak si zajistit vyšší komfort a bezpečně rozeznáte také potenciální zdroje vlhkosti (někteří výrobci kombinují termokameru s vlhkoměrem). Mobilheimy mívají hned několik rizikových oblastí, které by vám mohly znepříjemnit zimu.

Systémy nuceného větrání

V první řadě se postarejte o pořádné zateplení stěn, oken, dveří, podlahy a stropu, aby se ze sezónní chaty stal celoročně obyvatelný domek – to ale zdaleka není vše.

Mobilní domky bývají vybaveny systémy řízeného větrání, které automaticky doplňují čerstvý vzduch dle potřeby. Na rozdíl od větrání okny díky nim dochází k menším tepelným ztrátám. Systémy větrání s automatickou regulací sestávají z rozvodů vzduchu (nejčastěji prostupují střechou, podlahou nebo obvodovou stěnou), ventilátoru a šachty na odvod vzduchu. Šachtou se ale do domu může dostávat také chlad zvenčí, proto je třeba okolí těchto otvorů utěsnit – ideálně s profesionální pomocí. Utěsnit je třeba i okolí trubek – zkrátka všechno, co prochází pláštěm domu.

Použít můžete butylovou pásku z hliníkové folie a profesionální tmel. Nezapomeňte tmel aplikovat také na samotnou pásku, aby déle vydržela. Všechna tato opatření je možné provést zevnitř domu. Pomoct si můžete montážní pěnou – díky ní dosáhnete trvalého a ne pouze dočasného řešení.

Utěsněte rovněž oblast kolem kotle na ohřev vody, elektro kotle i tepelného čerpadla. Ušetříte tak na nákladech za vytápění. Pokud máte ve svém mobilheimu plynový kotel, bude třeba provést revizi. Nezapomeňte však na dostatečnou cirkulaci vzduchu a odvod vlhkosti.

Výfukové ventilátory

Výfukové ventilátory se v kuchyních a koupelnách mobilních domů začaly používat už před lety. Protože nejsou neustále na očích, mnoho majitelů domů na ně při zimních přípravách zapomíná – to je však zásadní chyba. Okolí výfuku a odvodu je třeba utěsnit, aby se studený vzduch nedostával do interiéru vašeho domu. Utěsněte také okolí přívodních a odvodních trubek. Zvláštní pozornost věnujte trubkám u pračky, pod dřezem a pod vanou.

Teplo může unikat světly

V mnoha článcích o zazimování mobilního domu se zapomíná zmínit, že teplo uniká rovněž svítidly. Světla v mobilních domech jsou zkonstruována tak, že mezi vnitřními stěnami, obklady, stropy a střechou, vznikají vzduchové mezery. Jakýkoli otvor ve stěnách umožňuje, aby tudy unikal vzduch, proto je třeba ho utěsnit.

Do jakých příprav se ještě pustit?

Nezapomeňte také vyčistit okapy a svodové trubky, ve kterých se během podzimu zachycují větvičky a další nečistoty, aby voda mohla bez problému odtékat. Zkontrolujte izolaci přípojky vody a odpadního potrubí, topení, stav střechy, těsnost oken a dveří. Abyste zabránili zamrznutí vody ve žlabu a udrželi okapy funkční, můžete použít například samoregulační topný kabel, který potrubí a střešní okapy ochrání před mrazem.

Spotřeba v mobilním domku

Spotřeba samozřejmě závisí na velikosti vašeho mobilheimu a na tom, jak výhodný tarif na elektřinu se vám podařilo sjednat. Rozdíl mezi vytápěním pomocí přímotopů, elektrokotle či ústředního topení příliš velký není. Významně ušetříte, pokud se rozhodnete pro instalaci krbových kamen.

Pokud všechna tato opatření zvládnete zajistit, může teplota venku klidně klesnout hluboko pod nulu a vám bude doma pořád stejně příjemně.

Přečtěte si také, jak probíhá zateplení mobilního domu:

Zjistit víc o zateplení mobilheimu