Krbová kamna do mobilheimu: co je třeba vědět?

Zima je tady a ať už vám váš mobilní dům slouží jen jako dočasné útočiště, nebo ho obýváte celoročně, určitě je vám jasné, že bez občasného přitopení to nepůjde. Proti plísni i studeným nohám pomůže například pořízení krbových kamen. Jaké náležitosti je při jejich výběru a instalaci nutné dodržet?

Drtivá většina mobilheimů má nějaký druh topení už instalovaný, nejčastěji se jedná o plynové topení, ke kterému se připojují plynové lahve. Zejména pokud ale máte váš mobilheim postavený blízko lesa, může pro vás být výhodnější topit dřevem.

Co obnáší instalace krbových kamen

Než si posedíte před praskajícími krbovými kamny, bude třeba zařídit pár praktických záležitostí. První věcí, kterou byste měli vědět, než se pustíte do vybírání nejvhodnějšího modelu, jsou další investice – kromě ceny za samotná kamna vás totiž čekají i další výdaje.

Největší zásah čeká váš strop, popř. stěna: je třeba v něm udělat prostup, abyste mohli nainstalovat nerezový dvou až tříplášťový komín podléhající normám ČSN. Celá akce vás vyjde na přibližně 30 tisíc korun a je lepší ji nechat na odborníkovi. S přípravou prostupu vám může pomoci i firma, u které mobilheim kupujete.

Dalším krokem je samotné umístění kamen: jejich okolí musí být nehořlavé, bude tedy nutné dřevěné stěny i podlahu obložit (například kachličkami, skleněným obkladem apod.). Kolem krbových kamen musí být dostatek místa (konkrétní parametry najdete v návodu k vybranému modelu) a samozřejmostí je i zvýšený důraz na bezpečnost, zejména pořízení hasicího přístroje.

Jak vybírat krbová kamna do mobilheimu?

Krbová kamna se vám samozřejmě musí líbit a hodit se do interiéru vašeho mobilního domu. Kromě vzhledu ale záleží i na rozměru a dalších parametrech. Protože v mobilních domech většinou není místa nazbyt, vybírejte raději z menších modelů. Ty zpravidla mají nižší výkon – a to je právě to, co potřebujete. Většinou není důvod volit kamna s příkonem vyšším než 5–6 kWh. Malý prostor by se vám rychle přetápěl a museli byste často větrat, což je nejen neefektivní, ale i drahé a neekologické.

Už se vidíte, jak si čtete knížku v křesle před krbovými kamny na samotě u lesa, ale zatím jste se k nákupu vlastního mobilheimu nerozhoupali? Možná teď je ta pravá chvíle. Prohlédněte si naši nabídku mobilních domů online nebo se zastavte u nás v Olomouci a ujasněte si vaše představy, ať jste vlastnímu bydlení zase o kousek blíž.