Vylepšete si váš mobilheim praktickou terasou

Uvažujete, jak zútulnit mobilheim nebo ho rozšířit o další prostor? Stavba terasy je řešením, díky kterému si vytvoříte pohodlné, praktické a stylové místo pro odpočinek i práci. Co přesně byste měli před stavbou zvážit, a jak postupovat?

Plánování a povolení

Než se pustíte do stavby terasy, je nezbytné pečlivě plánovat. To zahrnuje nejen architektonický design, ale také získání případných povolení. Na mobilheim stejně jako na případné přístavby, které pouze půdorysně rozšiřují dům, nepotřebujete stavební povolení ani ohlášení. Co avšak potřebujete získat je územní souhlas s tím, že podáte oznámení o záměru v území na na stavební úřad. Mobilheim nemůže stát kdekoliv, musí se jednat o zastavitelné plochy. To vše je dáno v územním plánu. Více o povoleních jsme psali ZDE.

Dále musíte naplánovat typ terasy a rozměry. Výběr je široký – od dřevěných pódií po pergoly s prosklenými stěnami. Zkuste se pečlivě zamyslet nad používáním terasy a vyberte podle toho.

Výběr materiálu

Pokud jste zvolili klasickou nezastřešenou terasu, je na místě přejít k výběru materiálu. Vemte v úvahu nejen estetické hledisko, ale také odolnost a údržbu. Vedle tradičního dřeva, na které se dnes zaměříme, se nabízí alternativy jako kompozitní materiály nebo kovové konstrukce. Tyto ale vyžadují větší zásah do terénu, jsou náročnější na realizaci a nákladnější. Je proto důležité zohlednit okolní podmínky, očekávanou zátěž terasy a v neposlední řadě i cenu.

Dřevěná terasa

Dřevěná terasa je kvalitní, odolná a elegantní volba. Design dřevěné terasy lze přizpůsobit vašim preferencím. Podium můžete obohatit zdobeným zábradlím, kovovými prvky, nebo se dá rozdělit na několik úrovní a vytvořit tak pohodlné sezení. Použití dřeva vám poskytne estetický dojem, variabilitu, ale i odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Přírodní materiály přinášejí do prostoru teplý, harmonický prvek, který ladí s okolní přírodou.

A jaké vybrat dřevo? Oblíbenou klasikou je sibiřský modřín či finská borovice, které nabízí poměrně dlouhou životnost i příznivou cenu. V posledních letech jsou ale čím dál populárnější exotické dřeviny, jako je bangkirai a merbau. Jsou totiž mnohem odolnější. Nutné je však počítat s vyšší pořizovací cenou.

Stavba terasy k mobilnímu domu

Při samotné stavbě terasy je důležité dodržovat precizní postup. Od přípravy základů až po pokládku povrchu, každý krok vyžaduje pečlivost. Pokud nejste technicky zdatní, svěřte to raději profesionálům. Počáteční vklad může být vyšší, ale zaručí vám to dlouhou životnost terasy, ale i bezpečnost pro vás a vaše blízké.

Údržba

Dokončení terasy neznamená konec péče. Pravidelná údržba je klíčová pro zachování její krásy a příjemného užívání. Dřevěnou terasu je dobré pravidelně umýt pomocí hadice nebo vysokotlaké čističky. Jednou za 2-3 roky je také dobré ji nalakovat a naolejovat. Díky pravidelné údržbě můžete výrazně prodloužit životnost terasy.

Vytvoření terasy k mobilnímu domu je investicí do kvalitního venkovního prostoru pro práci i relax. Pokud jste u nás pořídili mobilní dům a chcete k němu přistavit terasu, ozvěte se nám. Rádi vám poradíme.