Zateplení podlah mobilních domů

Zimní měsíce mají svou specifickou krásu. Strávit například vánoce v mobilheimu s výhledem na zasněženou přírodu může být krásným zážitkem. To ale vyžaduje dobré zateplení. A vzhledem k tepelným únikům a zmrzlé zemi je důležité správně zateplit podlahu. Možností zateplení je více, a tak se na ně podíváme podrobněji.

Aby vám nebyla zima od noh

Zateplení podlahy je klíčové pro udržení tepelné pohody v mobilním domě během zimy. Bez něj vám podlahou utíká teplo a tepelné ztráty neprospívají ani vašim nohám ani vaší peněžence. Díky zateplení podlahy udržíte teplotu uvnitř mobilního domu stabilní a zároveň snižuje ztráty za energie.

Jak na zateplení podlahy?

Minerální vata

Vata je tradiční zateplovací materiál vyrobený z recyklovaného skla nebo kamenné vlny. Její výhodou je cena a dostupnost. Při instalaci je potřeba pásy vaty dobře upevnit a utěsnit. V rámci mobilheimu ji ale musíte překrýt další vrstvou jinak hrozí navlhnutí vaty od deště a sněhu. Vata vlhkost nasákne a její izolační vlastnosti i samotný materiál tím výrazně trpí. Pokud se rozhodnete pro minerální vatu, mějte na paměti, že musí být vhodně nainstalována a správně utěsněna, aby se zabránilo průniku vlhkosti.

Polystyren

Polystyrenová izolace je další populární možností pro zateplení podlahy. Je lehká, odolná a efektivní při zachování tepla. Polystyren má lepší tepelné izolační vlastnosti a je odolnější vůči vlhkosti než pěna, což může být pro mobilní dům vhodnější. Na druhé straně s ním může dojít ke vzniku tepelných mostů ve spojích. U mobilních domů může být nevýhodou nižší odolnost vůči teplu a UV záření, které způsobuje rychlejší stárnutí materiálu.

PUR pěna

Polyuretanová (PUR) pěna je skvělou volbou, pokud hledáte vynikající tepelnou izolaci a hermetické utěsnění. Pěnu se aplikuje jako tekutina, která se následně rozpíná a tuhne. Díky tomu perfektně utěsní i těžko dostupná místa, kudy by vám utíkalo teplo. Výhodou této izolace jsou také dobré protipožární vlastnosti a akustická izolace. Pěna nenasákne vlhkost a je paropropustná, takže odolá i plísním. Navíc odpuzuje parazity a hlodavce, což je v případě mobilního domu velkou výhodou.

Nohy v teple zima v pekle

Než začnete s instalací izolace, musíte důkladně vyčistit a vyrovnat povrch podlahy. Vyberte izolační materiál tak, aby nejlépe vyhoval vašim potřebám, počasí i rozpočtu. Izolaci nainstalujte tak, aby byla pevně umístěna a nevznikaly mezery. V případě stříkané PUR izolace si pozvěte odborníky, kteří vám podlahu zateplí za pár hodin.

 

Zateplení podlahy mobilního domu může výrazně zlepšit tepelnou pohodu a energetickou účinnost vašeho domova. Zateplete váš mobilheim a užijte si bydlení v zimní pohádce.