Vlastní bydlení za nízkou cenu: pořiďte si malý mobilheim

Během několika posledních let stouply ceny nemovitostí přibližně o 63 procent. I to je důvodem, proč narůstá zájem o nejrůznější alternativy klasických staveb. Malý mobilheim může být skvělým startovacím bydlením pro mladé páry, stejně jako pohodlným letním bytem či dočasným zázemím během výstavby vysněného domu.

Nízké pořizovací náklady, snadné přemístění a maximální pohodlí

První mobilní domy neboli mobilheimy se začaly objevovat v USA přibližně před padesáti lety. Od populárních karavanů je odlišoval zejména vyšší komfort: mobilheimy nabízejí více prostoru, kompletní vybavení a při dostatečném zateplení i možnost celoročního obývání. Stačí jen najít správné místo, získat územní povolení a připojit svoje nové obydlí k sítím.

Malý mobilheim většinou nabízí plochu kolem 25 m² a uspořádání 2+kk nebo 3+kk. Najdete zde zpravidla vybavenou kuchyň spojenou s obývacím pokojem a jídelním koutem, sociální zařízení, sprchu a oddělené ložnice včetně nábytku, tedy všechno, co potřebujete k plnohodnotnému bydlení. Samozřejmostí je zabudovaný rozvod elektřiny (220 V), topení, odvod odpadu i rozvody vody. Lze připojit i plyn nebo využít alternativních zdrojů energie, například solárních panelů.

Potěší i cena: menší mobilheim po jednom majiteli koupíte už za necelých 200 000 Kč. Pokud nemáte dostatečné úspory, nevěste hlavu: nabízí se možnost financování spotřebitelským úvěrem. Už si představujete život ve vlastním, nezatížený hypotékou?

Malý mobilheim nahradí dům, chatu i kancelář

Líbí se vám myšlenka bydlení v mobilním domě, ale bojíte se, že pro vaši rodinu bude s postupem času příliš malý? I to má řešení. Plocha mobilheimu se dá zvětšit několika způsoby. Můžete přistavět terasu, verandu nebo zimní zahradu, dokoupit postupem času další mobilheim a propojit ho se stávajícím nebo dodatečně přistavět patro. Váš mobilní dům tak může růst a přizpůsobovat se množství svých obyvatel.

Pokud vás neláká život na malé ploše a neplánujete opustit pohodlí svého současného bydlení i za cenu vyšších nákladů, nemusí to nutně znamenat, že mobilní domy nejsou nic pro vás: můžete ho umístit na zahradě jako letní domek pro návštěvy. Toto pohodlné a cenově nenáročné řešení může sloužit také pro ubytování zaměstnanců nebo jako zázemí firmy. Existuje nepřeberné množství variant, jak využít mobilheim v závislosti na vašich potřebách a životním stylu.

Jde-li o řešení přesně pro vás, poraďte se s odborníky a vyberte si mobilní dům, ve kterém se bude dařit vaší rodině nebo podnikání.